S/S Nossan

Maries blogg

Historian bakom S/S Nossan

admin, · Kategorier: S/S Nossan

Det är helt klart så att de allra flesta har passioner i livet. Som ni säkert har märkt så är mitt liv väldigt händelserikt och det betyder att man i princip har att göra varje vaken timme. Men ibland behöver man bara komma bort från allt, varva ner och bara njuta av tillvaron. Det som lyckas göra det allra bäst för mig är den söta lilla ångbåten S/S Nossan. Det är på många sätt en fanatisk båt som tar en framåt i maklig takt längs Nossans vatten.

Båten har inte alltid haft sin hemvist här på Nossan, utan byggdes faktiskt i Dalarna redan 1933. Efter det så har den arbetat många, många år på Dalälven som en timmerbuntbåt. S/S Nossan var från början inte byggd som en ångbåt utan hade en tändkulemotor, men 1988 renoverades den till att få den motorkraft den har idag.

Först i maj 1994 anlände båten till Nossebro och därtill kom också en omfattande renovering som definitivt behövdes för att båten skulle bli sjöduglig igen. Det var ett arbete som gick undan, för mycket snart så kunde man sjösätta S/S Nossan och börja med sina färder längs vattnet. Det är också en mycket populär båt, då över 24 000 personer har åkt med båten sedan den sjösattes här i Nossan. För en som undrar vad Nossan egentligen betyder så kan jag göra er lite mer visa. Det är nämligen fornnordiska och betyder helt sonika ”smycke”. Och det kan man väl minst sagt säga är ett passande namn på en sådan vacker och söt båt som S/S Nossan faktiskt är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*